Joomla project supported by everest poker review.

 

Cyclades

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

ΣΤΗ ΝΑΞΟ, 19-23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

«Η Χοροθεραπεία ανάμεσα στην παράδοση και το μοντερνισμό»

Η Πρωτόγονη Έκφραση είναι μια τεχνική χορού και μέθοδος Χοροθεραπείας η οποία εμπνέεται από τη δυναμική, τα κινητικά αρχέτυπα και τις δομές εκείνες που απαντώνται κοινά στους χορούς των φυλετικών και παραδοσιακών κοινωνιών σε όλον τον κόσμο.

Τα δομικά της στοιχεία είναι η ομάδα, ο ρυθμός, η χρήση των κρουστών και της φωνής, η σχέση με τη γη, οι επαναλαμβανόμενες απλές, συμμετρικές ή αντιθετικές κινήσεις, το παιχνίδι, η τελετουργία, ο συμβολισμός, ο μηχανισμός της έκστασης και η χρήση των ορίων, η επιδίωξη του Ωραίου.

Η αξία της θεραπευτικής διάστασης της Πρωτόγονης Έκφρασης προκύπτει από τον συνδυασμό των βασικών αρχών των παραδοσιακών θεραπειών, γνωστών για τη συμβολική τους αποτελεσματικότητα (σαμανισμός, χοροί καταληψίας κτλ) με τα πιο σύγχρονα πορίσματα των ανθρωπιστικών επιστημών (ανθρωπολογία, ψυχολογία) και των γνωστικών επιστημών.

Στο σεμινάριο αυτό θα προσεγγίσουμε τη χρησιμότητα της Χοροθεραπείας με τρόπο διεπιστημονικό: ιστορικό, γεωγραφικό, καλλιτεχνικό, ψυχολογικό, βιολογικό, νευρολογικό, ηθολογικό και ανθρωπολογικό.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα συμμετάσχουμε σε γλέντι με παραδοσιακούς τοπικούς χορούς, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής.

Διοργάνωση-Επιστημονικά Υπεύθυνοι/Διδάσκοντες:

Γαλλία: France Schott Billmann                                                                                                  

Ελλάδα: Ελένη Χατζηγεωργίου, Μαριάννα Δρακοπούλου, Κατερίνα Σταύρου, Βασίλης Οικονομίδης (μουσικός)                                                                                        

Ισραήλ: Ayelet Ranen

Association DRLST: Danse, Rythme, Lien Social et Thérapie: 7, rue Daguerre 75014 Paris

Atelier du Geste Rythmé: 4, rue Lalande, 75014 Paris

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έναρξη σεμιναρίου: 19 Ιουλίου στις 9.30

Λήξη σεμιναρίου: 23 Ιουλίου στις 19.30

Διάρκεια σεμιναρίου: 30 ώρες

Τόπος : Αγιασσός Νάξου, 22 χλμ από τη Χώρα.

 

Κόστος : 230 ευρώ για όσους δηλώνουν συμμετοχή έως 30 Ιουνίου (Early bird)

               300 ευρώ για όσους δηλώνουν συμμετοχή ΜΕΤΑ τις 30 Ιουνίου

To κόστος περιλαμβάνει τη συμμετοχή στο πενθήμερο σεμινάριο (διάρκειας 30 ωρών), ομαδικές μετακινήσεις με πούλμαν και την αμοιβή των μουσικών σε παραδοσιακό γλέντι.

Στο κόστος ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται τα οδοιπορικά, η διαμονή και η διατροφή των συμμετεχόντων.  

 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:

Για περαιτέρω διευκρινίσεις και πληροφορίες για το σεμινάριο και τη διαμονή στο νησί, καλέστε στο τηλ.6945194901 (Ηλέκτρα Οικονομίδου).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο email info@primitive-expression.gr

Με τη δήλωση συμμετοχής θα λάβουν όλες τις πληροφορίες για την κατάθεση της προκαταβολής ώστε να κατοχυρώσουν τη θέση τους στο σεμινάριο. Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προκαταβολής είναι η 30η Ιουνίου.

 

MOTUS

«Έρως της αλός»

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ θα αναβιώσει στο λιμάνι της Νάξου μία περιπέτεια αγάπης. Ένας αρχαίος μύθος που περιγράφει την ερωτική ιστορία του θεού Ποσειδώνα και της πανέμορφης Νηρηίδας Αμφιτρίτης, την οποία ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα ο Ποσειδώνας, και την κυνήγησε πολύ μέχρι να την κάνει δική του. Η μυθοπλασία τονίζει τη δύναμη του έρωτα, και πως ακόμη και οι θεοί μπορεί να χάσουν τα λογικά τους εξαιτίας του. Ταυτόχρονα διεισδύει στο συλλογικό ασυνείδητο της κάθε κοινωνίας, που ορίζει πως οι πιο προικισμένες από τη φύση γυναίκες, προορίζονται για τους πιο ισχυρούς άντρες.Η παράσταση θα σηματοδοτήσει την έναρξη του τριημέρου της αποκριάς, και φιλοδοξεί να αποτελέσει μία μοναδική εμπειρία, που θα μείνει αξέχαστη στη μνήμη αυτών που θα τη ζήσουν.

Συντελεστές :

Κείμενο & σκηνοθεσία – Λευτέρης Ελευθερίου

Χορογραφίες – Μαργαρίτα Τσίγκου

Μουσική – Σταύρος Τσουμάνης

Φωτισμοί & ειδικά εφέ – Μιχάλης Μαθιάσος

Κοστούμια – Βούλα Κρητικού, Κατερίνα Κρητικού

Μακιγιάζ – Μαρία Γεωργιάδου

Κινηματογράφηση – Γιώργος Σφυρόερας & ομάδα ABOVE

Ακούγονται :

Αφήγηση – Λευτέρης Ελευθερίου

Τραγούδι Αμφιτρίτης & φωνή κορυφαίας ικέτιδας – Βίβιαν Κοντομάρη

Φωνητικά – Σοφία Πάτση

Τύμπανα & σαντούρι – Θάνος Τσελεμπής

Ηλεκτρικό κοντραμπάσο – Δημήτρης Σίντος

Λύρα & τσαμπούνα – Ανδρέας Αρβανίτης

Βιολί – Στέφανος Σεκέρογλου

Κιθάρες, κρουστά, ηλεκτρικό μπάσο, συνθεσάιζερ, σχεδιασμός ήχου, ενορχήστρωση & ζωντανός προγραμματισμός – Σταύρος Τσουμάνης

Τους στίχους του τραγουδιού «Σειρήνα» που τραγουδάει η Αμφιτρίτη, έχει γράψει η Βίβιαν Κοντομάρη, και η ηχογράφηση του έγινε στο studio PARAGA με ηχολήπτη τον Νίκο Ξύδη.

Παίζουν :

Ποσειδώνας – Γιώργος Μιχαήλ

Αμφιτρίτη – Μαρία Ραγκούση

Νηρηίδες & φωνές χορικού (με αλφαβητική σειρά) Φωτεινή Αρζάνα, Πόπη Γλέζου, Τζένη Δαρδάγου, Δάφνη Θειακογιάννη, Δήμητρα Καραμπάτσου, Ειρήνη Καπηνιάρη, Ελένη Κοντοπίδη, Πελαγία Κυριακοπούλου, Αθηνά Κωστοπούλου, Πετρούλα Πητιλάκη, Χριστίνα Πιταρά, Ελισάβετ Σπανού, Στέλλα Σπανού, Ελένη Τζανετή, Μαρία Τσακανίκου, Ειρήνη Τσαμπουνάρη, Μαργαρίτα Τσίγκου, Σέβη Τσολάκη, Καλή Φραγκίσκου, Ελευθερία Ψυλλάκη.

Δελφίνια (με αλφαβητική σειρά) – Γιώργος Δημητροκάλλης, Μανώλης Επταήμερος, Αλέξανδρος Κατσώνης, Κώστας Λάσκαρης, Αντώνης Μαργαρίτης, Μιχάλης Τσακωνιάτης, Γιώργος Φακίνος, Μιχάλης Φακίνος.

Καλλιτεχνική επιμέλεια – Μαργαρίτα Τσίγκου, Λευτέρης Ελευθερίου, Σταύρος Τσουμάνης.

Διάρκεια 30’ λεπτά.

Ευχαριστούμε πολύ τον Σωτήρη Βλησίδη, τον Δημήτρη Τσακωνιάτη και όλους τους εθελοντές για την πολύτιμη βοήθειά τους. Ιδιαιτέρως θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Αθανάσιο Τσακνάκη, για την παραχώρηση του κειμένου του, πάνω στο οποίο βασίστηκε το τελικό κείμενο της παράστασης.

Σεμινάριο Χοροθεραπείας μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης

με την FranceSchott-Billmann, στην Τήνο, 1-4 Οκτωβρίου 2016

Η DRLST και η ελληνική εκπροσώπησή της, στα πλαίσια της ιδεολογίας της Πρωτόγονης Έκφρασης για γνωριμία με τους τόπους, τους ρυθμούς και τους ανθρώπους, σας καλούν σε ένα 4ήμερο σεμινάριο στο νησί της Τήνου, στο κέντρο του Αιγαίου πελάγους και των Κυκλάδων, από 1/10 έως 4/10/ 2016.

Η Τήνος είναι το 4ο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, σφηνωμένη ανάμεσα στην Άνδρο, Σύρο, Μύκονο και Δήλο. Είναι διάσημη για τους δαντελωτούς περιστερεώνες της, τη μαρμαρογλυπτική της, τους θαυμάσιους παραδοσιακούς οικισμούς της, τις παραλίες της, τη μουσικοχορευτική της παράδοση, τη γαστρονομία της, τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων της και τη θαυματουργή εκκλησία της Ευαγγελίστριας, ένα από τα γνωστότερα προσκυνήματα του Χριστιανισμού.

Η διαμονή θα γίνει στο ξενοδοχείο ‘’TINOSBeach’’, στην περιοχή ‘’Κιόνια’’, 2χλμ από την πόλη της Τήνου, μπροστά στη θάλασσα.

TΙΜΕΣ ΔΩΜΑΤΙΩΝ:

35 ευρώ μονόκλινο

48 ευρώ δίκλινο (24 ευρώ/άτομο)

65 ευρώ τρίκλινο (22 ευρώ/άτομο)

Οι συναντήσεις της Πρωτόγονης Έκφρασης θα μοιραστούν ανάμεσα σε αίθουσα του ξενοδοχείου και σε άλλα σημεία στην ύπαιθρο της Τήνου, όπου θα κινηθούμε με λεωφορείο ή με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, γι αυτό και συνιστάται να έχετε μαζί σας την άδεια οδήγησής σας.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα έρθουμε σε επαφή με την τοπική μουσικοχορευτική παράδοση της Τήνου και των Κυκλάδων, μέσα από μαθήματα παραδοσιακού χορού και γλέντι με παραδοσιακούς μουσικούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Το σεμινάριο είναι διάρκειας 20 ωρών, θα ξεκινήσει το Σάββατο , 1/10, στις 15.00, και θα τελειώσει την Τρίτη, 4/10, στις 12.00μ. Κατά τη λήξη του σεμιναρίου, θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Τίτλος σεμιναρίου: "Από τον Ρυθμό στο Λόγο"

Η θεματολογία του σεμιναρίου αφορά στην ανθρωπολογική και ψυχολογική ανάλυση του πρωταρχικού ρυθμού που δομεί το σώμα μας (του παλμού της καρδιάς), στη λειτουργία των καθρεφτικών νευρώνων και της μίμησης με βάση τις νευροεπιστήμες, καθώς και στην πορεία εξέλιξης του ανθρώπου προς τον συμβολισμό και τον ποιητικό λόγο. Η θεωρία θα εναλλάσσεται με πρακτική Πρωτόγονης Έκφρασης και εξάσκηση των συμμετεχόντων στον συντονισμό ομάδας Χοροθεραπείας. Τέλος, θα διδαχθούν παραδοσιακοί χοροί της Τήνου και άλλων νησιών των Κυκλάδων.

Αναλυτικές λεπτομέρειες για τα ωράρια του προγράμματος του σεμιναρίου θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ DRLST:

Το σεμινάριο περιλαμβάνει ώρες πρακτικής Πρωτόγονης Έκφρασης, Θεωρία (θεματικές ενότητες 7,8,9), Πρακτική εξάσκηση στον συντονισμό ομάδας (θεματική 11), διδασκαλία παραδοσιακών χορών (θεματική 13).

ΚΟΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 130 ευρώ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΕΩΣ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ:

Εmail: katstavrou@gmail.com, τηλ 6972862819 (Κατερίνα Σταύρου) (όλον τον Αύγουστο)

Εmail: psycorps8@gmal.com, τηλ 6974875695 (από 29 Αυγούστου-10 Σεπτεμβρίου, Ελένη Χατζηγεωργίου)

*Η προκαταβολή για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο, είναι 65 ευρώ και πρέπει να κατατεθεί έως την 12η Σεπτεμβρίου. Αφού επικοινωνήσετε μαζί μας για τη δήλωση συμμετοχής, θα σας δοθούν πληροφορίες για τον τρόπο κατάθεσης. Το ποσό αυτό δεν επιστρέφεται σε περίπτωση που ο συμμετέχοντας με δική του ευθύνη ΔΕΝ εμφανιστεί στο σεμινάριο. Το ποσό επιστρέφεται ολόκληρο σε περίπτωση που το σεμινάριο ακυρωθεί με την ευθύνη των διοργανωτών.

**Κατά τη δήλωση συμμετοχής σας μέσω mailή τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους διοργανωτές, είναι σημαντικό να αναγράψετε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο-τηλέφωνο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) καθώς και σε τι δωμάτιο επιθυμείτε να μείνετε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, ώστε να φροντίσουμε εγκαίρως για την οργάνωση της διαμονής σας με το ξενοδοχείο.

Διδασκαλία: FranceSchott-Billmann

Μουσικός: Βασίλης Οικονομίδης

Διοργάνωση:

Ελένη Χατζηγεωργίου, Ψυχολόγος ΕΚΠΑ - Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Χοροθεραπεύτρια DRLST, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης DRLST Ελλάδος.

Κατερίνα Στάυρου (Διδασκαλία Παραδοσιακών Χορών),Εθνολόγος του Χορού-Χοροθεραπεύτρια, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια της Διεθνούς Εκπαίδευσης της DRLST.

 

 

 

The CID Panorama
a program of the
International Dance Council CID, the official organization for dance world wide
www.cid-portal.org www.cid-world.org